ECOPartner – Parteneriat pentru ecoinovare
PROIECT CO-FINANTAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVETIEI
PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUTIEI ELVETIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANA EXTINSA
Aceasta pagina nu reflecta neaparat pozitia guvernului Elvetian. Responsabilitatea pentru continut este in exclusivitate a Centrului National pentru Productie si Consum Durabile.
Mecanism de sprjin si cooperare Romano-Elvetian pentru promovarea ecoinovarii in Romania
Informatii generale
Buget total al proiectului: 240155.33 CHF
Valoarea totala a grantului: 216130.22 CHF
Valoarea co-finantarii: 24025.08 CHF
Durata proiectului: 24 luni
Alocare parteneri romani: 112364.45 CHF
Alocare partener elvetian: 103765.77 CHF
Obiectivul general al proiectului este intarirea parteneriatului pentru ecoinovare:
1 – CNPCD & AGEDEVE: cooperare pe termen lung, schimb de experiente, transfer de cunostinte
2 – Parteneri romani / actori relevanti: promovarea adoptarii ecoinovarii in companii
Beneficii pentru experti:
– Instruire in ecoinovare
– Excursie de studii
– Contributie in Reteaua Romana pentru Eco Inovare
Beneficii pentru companii:
– Resurse pentru ecoinovare
– Suport tehnic
– Networking
Beneficii pentru actorii cheie:
– Informatie
– Cunostinte
– Implicare
– Impact
Initiat de Asociatia Centrul National pentru Productie si Consum Durabile din Romania in parteneriat cu Asociatia Geneveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia si Asociatia Clusterelor din Romania, proiectul isi propune sa promoveze ecoinovarea in randul companiilor romanesti, sa contribuie la intarirea capacitatii expertilor romani de a furniza servicii in domeniul ecoinovarii si sa creeze modele de colaborare si suport pentru afaceri si pentru factorii politici de decizie.
Clubul Verde al Antreprenorilor reprezinta prima intiativa de acest tip din Romania, un model initiat pentru a sprijini companiile sa identifice solutii viabile de dezvoltare precum si noi modele de afaceri ecoinovative. In cadrul clubului vor fi oferite ateliere de lucru, o platforma de comunicare si un portal online ca resursa documentara pentru ecoinovare.
Reteaua Romana pentru Eco-Inovare (RR-IN) care se va consititui pe parcursul proiectului va contribui la dezvoltarea si intarirea parteneriatului pentru ecoinovare, va fi un partener de dialog pentru factorii de decizie politica si un sprijin pentru mediul economic si cel academic si pentru expertii cu interese in domeniul ecoinovarii. RR-IN va utiliza rezultatele proiectului (expertiza, materiale de instruire si educare, platforma de comunicare, portalul online de ecoinovare) pentru a contribui la promovarea ecoinovarii in Romania.
Initierea si crearea RE-IN a debutat prin identificarea organizatiilor interesate pe parcursul evenimentelor de promovare sau a discutiilor individuale. Acest process continua prin cartografierea si evaluarea actorilor principali la nivel national, pe baza unor criterii precum: expertiza tehnica, experienta in proiecte similare, experienta in colaborarea cu mediul de afaceri, sectoare angajate pana in prezent, interes, etc.
Chestionarul de evaluare al organizatiilor si expertilor poate fi descarcat aici.
Manualul pentru Eco-Inovare si portalul online de ecoinovare vor ghida aplicarea conceptului in companii, vor prezenta modele de bune practici, povesti de succes si alte resurse documentare.
Bazat pe experienta elvetiana dar si pe cunostintele si experientele partenerilor romani, ECOPartner va contribui la cresterea expertizei nationale si la stimularea adoptarii metodelor ecoinovative in companiile romanesti si va pune bazele unui parteneriat puternic al organizatiilor si expertilor pentru promovarea ecoinovarii.
Prezentarile sustinute in cadrul evenimentelor de promovare si informatii aditionale despre proiect pot fi accesate dupa cum urmeaza:
– Explicarea eco-inovarii se gaseste aici
– Prezentarea obiectivelor si activitatilor proiectului le puteti citi aici
– Context si motoare pentru ecoinovare se regasesc aici
– Mai multe detalii despre Programul de Cooperare Elvetiano-Roman se pot gasi pe paginile www.swiss-contribution.ro si www.eda.admin.ch/romania
Instruire in Ecoinovare, 22-24 Februarie 2016
In perioada 22-24 Februarie 2016, Centrul National pentru Productie si Consum Durabile (CNPCD) impreuna cu Asociatia Clusterelor din Romania (Clustero) si Asociatia Genoveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia (Adegeve) au organizat la Timisoara un program educational in domeniul ecoinovarii.Scopul instruirii a fost acela de a imbunatati cunostintele in domeniul ecoinovarii si de a crea noi competente in randul expertilor care vor sprijini companiile sa aplice si sa promoveze mecanisme si politici care vor favoriza ecoinovarea.
Pe parcursul a trei zile, trainingul a fost sustinut de expertii elvetieni ai Asociatiei Geneveze pentru Dezvoltarea Economiei Circulare:
– Dl David Rochat – Master in Ingineria de Mediu, Expert in LCA si in integrarea strategiilor de sustenabilitate in managementul companiilor
– Dna Anne Verniquet – MBA Executive in Managementul Inovarii si dezvoltarea instrumentelor durabile de management