National Center for Sustainable Production and Consumption

EcoPartner – Parteneriat pentru Ecoinovare


Perioada: 2015-2017


Descriere generală: EcoPartner stabilește bazele pentru o colaborare continuă și durabilă între partenerii români: CNPCD , Clustero și partenerul elvețian AGEDEVE având ca scop principal încurajarea adoptării ecoinovării în industria românească și stimularea creării condițiilor necesare. Proiectul a fost cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.


Activități și rezultate: În cadrul proiectului EcoPartner s-au desfășurat activități de analiză a contextului ecoinovării în România, au fost instruiți un numar de 22 de experți care să poată sprijinii organizațiile în implementarea ecoinovării, a fost dezvoltată inițiativa Clubul Verde, o platformă de sprijinire directă a companiilor în implementarea pas cu pas a conceptului RECP, s-a constituit Rețeaua Română pentru Ecoinovare și s-au realizat proiecte ecoinovative pilot în companii din județul Timiș.  De asemenea, proiectul a facilitat dezvoltarea unui hub destinat documentării care pune la dispoziția tuturor celor interesați ghiduri, manuale și rapoarte din domeniul ecoinovării.


Buget total al proiectului: 240155.33 CHF
Valoarea totala a grantului: 216130.22 CHF
Valoarea co-finantarii: 24025.08 CHF
Durata proiectului: 24 luni

Alocare parteneri romani: 112364.45 CHF
Alocare partener elvetian: 103765.77 CHF

Obiectivul general al proiectului este intarirea parteneriatului pentru ecoinovare:

1 - CNPCD & AGEDEVE: cooperare pe termen lung, schimb de experiente, transfer de cunostinte
2 - Parteneri romani / actori relevanti: promovarea adoptarii ecoinovarii in companii

Beneficii pentru experti:
- Instruire in ecoinovare
- Excursie de studii
- Contributie in Reteaua Romana pentru Eco Inovare

Beneficii pentru companii:
- Resurse pentru ecoinovare
- Suport tehnic
- Networking

Beneficii pentru actorii cheie:
- Informatie
- Cunostinte
- Implicare
- Impact


Mecanism de sprijin si cooperare Romano-Elvetian pentru promovarea ecoinovarii in Romania

Initiat de Asociatia Centrul National pentru Productie si Consum Durabile din Romania in parteneriat cu Asociatia Geneveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia si Asociatia Clusterelor din Romania, proiectul isi propune sa promoveze ecoinovarea in randul companiilor romanesti, sa contribuie la intarirea capacitatii expertilor romani de a furniza servicii in domeniul ecoinovarii si sa creeze modele de colaborare si suport pentru afaceri si pentru factorii politici de decizie.  


Clubul Verde al Antreprenorilor reprezinta prima intiativa de acest  tip din Romania, un model initiat pentru a sprijini companiile sa identifice solutii viabile de dezvoltare precum si noi modele de afaceri ecoinovative. In cadrul clubului vor fi oferite ateliere de lucru, o platforma de comunicare si un portal online ca resursa documentara  pentru ecoinovare.

Reteaua Romana pentru Eco-Inovare (RR-IN) care se va constitui pe parcursul proiectului va contribui la dezvoltarea si intarirea parteneriatului pentru ecoinovare, va fi un partener de dialog pentru factorii de decizie politica si un sprijin pentru mediul economic si cel academic si pentru expertii cu interese in domeniul ecoinovarii. RR-IN va utiliza rezultatele proiectului (expertiza, materiale de instruire si educare, platforma de comunicare, portalul online de ecoinovare) pentru a contribui la promovarea ecoinovarii in Romania.

Initierea si crearea RR-IN a debutat prin identificarea organizatiilor interesate pe parcursul evenimentelor de promovare sau a discutiilor individuale. Acest process continua prin cartografierea si evaluarea actorilor principali la nivel national, pe baza unor criterii precum: expertiza tehnica, experienta in proiecte similare, experienta in colaborarea cu mediul de afaceri, sectoare angajate pana in prezent, interes, etc.

Chestionarul de evaluare al organizatiilor si expertilor poate fi descarcat aici.
Lista organizatiilor identificate ca potentiale membre ale RR-IN poate fi vazuta aici.
Lista membrilor RR-IN poate fi consultata aici.

Manualul pentru Ecoinovare si portalul online de ecoinovare - Data Hub - vor ghida aplicarea conceptului in companii, vor prezenta modele de bune practici, povesti de succes si alte resurse documentare.


Bazat pe experienta elvetiana dar si pe cunostintele si experientele partenerilor romani, ECOPartner va contribui la cresterea expertizei nationale si la stimularea adoptarii metodelor ecoinovative in companiile romanesti si va pune bazele unui parteneriat puternic al organizatiilor si expertilor pentru promovarea ecoinovarii.
Prezentarile sustinute in cadrul evenimentelor de promovare si informatii aditionale despre proiect pot fi accesate dupa cum urmeaza:

- Explicarea eco-inovarii se gaseste aici
- Prezentarea obiectivelor si activitatilor proiectului le puteti citi aici
- Context si motoare pentru ecoinovare se regasesc aici
- Mai multe detalii despre Programul de Cooperare Elvetiano-Roman se pot gasi pe paginile www.swiss-contribution.ro si www.eda.admin.ch/romania
 
Prima sesiune a instruirii in Ecoinovare, 22-24 Februarie 2016

In perioada 22-24 Februarie 2016, Centrul National pentru Productie si Consum Durabile (CNPCD) impreuna cu Asociatia Clusterelor din Romania (Clustero) si Asociatia Genoveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia (Adegeve) au organizat la Timisoara un program educational in domeniul ecoinovarii. Scopul instruirii a fost acela de a imbunatati cunostintele in domeniul ecoinovarii si de a crea noi competente in randul expertilor care vor sprijini companiile sa aplice si sa promoveze mecanisme si politici care vor favoriza ecoinovarea.

Un numar de 20 persoane selectate in cadrul primei sesiuni au fost instruite in subiecte precum strategia de ecoinovare, eco-conceptie, metodologii de evaluare a ciclului de viata (LCA) si mentalitate. Dupa cele trei zile de training, participantii au inteles in ce cazuri se poate aplica motodologia LCA, care sunt cei patru pasi ai unui studiu LCA si cum functioneaza un software LCA. De asemenea, s-au familiarizat cu managementul unui proces eficient de ecoinovare, cu intelegerea impactului asupra mediului si cum eco-conceptia poate reduce acest impact.

Continutul detaliat al programului de instruire poate fi consultat aici.
Trainingul a fost sustinut de expertii elvetieni ai Asociatiei Geneveze pentru Dezvoltarea Economiei Circulare:

- Dl David Rochat - Master in Ingineria de Mediu, Expert in LCA si in integrarea strategiilor de sustenabilitate in managementul companiilor
- Dna Anne Verniquet - MBA Executive in Managementul Inovarii si dezvoltarea instrumentelor durabile de management


A doua sesiune a instruirii in Ecoinovare, 31 Mai-2 Iunie 2016
In perioada 31 Mai - 2 Iunie 2016, Centrul National pentru Productie si Consum Durabile (CNPCD) impreuna cu Asociatia Clusterelor din Romania (Clustero) si Asociatia Genoveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia (Adegeve) au organizat la Bucuresti cea de-a doua sesiune a instruirii in ecoinovare.

Un numar de 19 reprezentanti ai organizatiilor interesate de practici inovatoare au avut ocazia sa participe la un schimb interesant de idei si o mai buna intelegere in legatura cu modalitatile de aplicare a ecoinovarii in companii, institutii sau clustere. Participantii au avut ocazia de a se familiariza in detaliu cu notiunea de eco-conceptie introdusa in modulul anterior, precum si cu strategia si procesul de aplicare a ecoinovarii

Trainingul a fost sustinut de Anne Verniquet, experta elvetiana a Asociatiei Geneveze pentru Dezvoltarea Economiei Circulare.
Continutul detaliat al programului de instruire poate fi consultat aici.

Prima intalnire a Retelei Romane pentru Ecoinovare, 2 Iunie 2016

Prima intalnire a membrilor Retelei Romane pentru Ecoinovare ce a avut loc in data de 2 Iunie 2016 din Bucuresti, a adus impreuna un numar de 24 de reprezentanti din ministere, clustere, institute de cercetare si ONG-uri cu interese comune in cresterea expertizei tehnice, promovarea politicilor publice in favoarea adoptarii ecoinovarii in sectorul industrial, dar si in oportunitatile de cooperare prin proiecte relevante.

Agenda intalnirii poate fi consultata aici.
Rezultatele acestei intalniri au fost sintetizate in raportul ce se poate accesa la acest link.
Cea de-a doua intalnire a retelei este programata pentru data de 13 Octombrie la Bucuresti.


Vizita de studii in Elvetia, 26-30 Septembrie 2016
In urma unui proces de selectie care a luat in considerare implicarea in activitatile proiectului, interesul si viziunea legata de aplicarea pe mai departe a cunostintelor dobandite in domeniul ecoinovarii, un grup eterogen de 12 persoane provenind din organizatii diverse precum clustere, ministere, institute de cercetare, companii, au participat in ultima saptamana din septembrie, la o vizita de studii in Elvetia.

Vizita, organizata de catre partenerul elvetian, a fost un excelent prilej de a intalni organizatii active in domeniul inovarii si ecoinovarii din Geneva, Lausanne, Fribourg si Neuchatel si de a invata din experientele acestora. Echipa romana a fost primita cu profesionalism de catre:

-Cafeneaua “Voisins”, un concept ecoinovativ de birou si cafenea, cunoscut sub numele de “co-working space” deschis celor care doresc sa-si desfaspare activitatea intr-un spatiu diferit si sa intalneasca parteneri de afaceri in acelasi timp
-Fundatia “Parcul Eco-Industrial al Genevei”, un model organizational inovativ, in care interesele si obiectele private si publice se combina in beneficiul comunitatii, generand abordari ecoinovative benefice pentru mediu si pentru economia locala
-Biroul Cantonal pentru Energie si Mediu din Geneva, o platforma concentrata pe avansarea inovarii in politica energetica si in aplicarea masurilor de eficientizare energetica in sectoarele vitale ale orasului precum transportul, sistemul de incalzire si racire al cladirilor, alimentarea cu apa
-EPFL, platforma de promovare a inovarii, care actioneaza ca punte intre mediul academic si cel privat cu actiuni concentrate cercetarea aplicativa in folosul companiilor, incurajarea start-up- urilor  si a transferului tehnologic
-Compania producatoare de saltele de lux Elite care aplica cu success modele ecoinovatoare pentru reduce impactul produselor asupra mediului si a identifica noi modele de afaceri precum inchirierea saltelei in loc de vanzarea acesteia
-Clusterul pentru Nutritie, Constructii si Energie din Fribourg si clusterul de energii regenarabile
-CSEM, organizatie situata in Neuchatel, ce actioneaza ca o platforma de accelerare a inovarii cu expertiza inalta in domeniul microtehnicii,  promotori ai inovarii cros-sectoriale

Mai multe detalii despre obiective, agenda, cat si mesajele cheie surprinse in urma vizitelor pot fi consultate aici.Fostering Industrial Symbiosis through the development of a novel and innovative training
+
EduZWaCE - "Education for ZERO WASTE and CIRCULAR ECONOMY"
+
Producție curată și responsabilitate socială în sectorul turismului
+
Prevenirea și reducerea generării deșeurilor în companii
+
Soluții inovative pentru industria reciclatoare a DEEE
+
Instruire în domeniul eficientizării consumului de resurse si al optimizării
+
Parteneriat pentru ecoinovare
+
ALL CNPCD PROJECTS
Project co-financed by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union
Mai multe la: www.swiss-contribution.ro & www.swiss-contribution.admin.ch/romania